A Fifa tűz alatt, miután bejelentette, hogy Kína 24 csapatos klubvilágbajnokságot rendez

Az emberi jogi szervezetek elítélték a Fifa azon döntését, hogy a Kínában megrendezésre kerülő klubvilágbajnokság átalakított változatát rendezik.

A labdarúgó világ vezető testülete megerősítette, hogy a bemutató esemény kibővített változata, amelyen 24 csapat szerepel, 2021 júniusában és júliusában kerül sor.A döntést annak ellenére hozták meg, hogy Kína elnyomta a demokráciapárti tüntetéseket Hongkongban, és több mint egymillió ujgur muzulmán internálása volt Hszincsiang államban. Az NBA Kínában óvatossági mesét folytat a Premier League-ben | Marina Hyde További információ

“Ez egy történelmi döntés a futball számára, mert a Fifa tanácsa egyhangúlag úgy döntött, hogy Kínát nevezi ki az új Fifa klubok világkupájának házigazdájaként” – mondta a Fifa elnöke, Gianni Infantino. a döntés.

„Az új Fifa klubok világkupája egy olyan verseny lesz, amelyet minden ember, aki szereti a futballt, nagyon vár.Ez a világ legjobb csapatainak és klubjainak az első igazi és igazi világkupája. ”

A Fifát azonnal kritizálták a lépés miatt, Allan Hogarth szerint az Amnesty International UK politikai és kormányzati vezetője : “Kína, amelyet 2021-ben a Fifa Club World Cup megrendezésére választottak, Pekingnek egy újabb lehetőséget kínál, hogy megpróbálja” megmosni “nemzetközi hírnevét.

” Valószínűleg a kínai hatóságok a versenyt egy lehetőség a nyitottság és a tolerancia képének vetítésére, míg az ország sokkal sötétebb valósága az átfogó cenzúra, a másként gondolkodók könyörtelen összefogása és az ujgurok megdöbbentő tömeges őrizetbe vétele Xinjiangban.

„Kína szörnyű emberi jogi nyilvántartással rendelkezik, és a Fifának jelentős befolyását ki kell használnia az emberi jogok fejlesztése érdekében az országban.

„Minden olyan klub, amely részt vesz egy Kína által rendezett klubvilágbajnokságon – a játékosoktól az edzőkig és a hátsó szobáig személyzet – készen kell állnia a hu felszólalására emberjogi kérdések Kínában. ”

A megújult kupát még a csütörtöki bejelentés előtt súlyos kritika érte.A kontinens legnagyobb klubjait képviselő testület, az Európai Klubszövetség azzal fenyegetett, hogy bojkottálja a kibővített páros eseményt. Az Uefának márciusban írt levelében az ECA 15 klubja azt írta, hogy „határozottan ellenzik a felülvizsgált klubvilágbajnokság jóváhagyását ebben az időpontban, és megerősítik, hogy egyetlen ECA-klub sem vesz részt ilyen versenyen”. / p>

A bajnokságban jelenleg hét csapat vesz részt – a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool részt vesz az idei katari tornán. A Fifa még nem döntött a kiterjesztett 24 csapatos verzió kvalifikációs kritériumairól.